Omaa sukua (Siltala 2022)

Kansi: Jenni Saari

Omaa sukuakuvittamaton laitos, värittämätön nide ilmestyi elokuussa 2022 ja on saatavilla kirjakaupoista ja kirjastoista.
Keikoilla olen ilokseni huomannut, että teos antautuu jouhevasti ääneen yleisölle luettavaksi – hiukan laulettavaksikin.

7.9.2022 Savon Sanomat, Eeva Lankolainen: “Lukeva yleisö on salaperäisempää, siitä näkyy vain tuikahdus”

23.9.2022 Kirjavinkit: “Eiköhän tästä monikin lukija löydä heijastuspintaa”

23.9.2022 Marjo Heiskanen ja unesta syntyneet runot

28.9.2022 Amman lukuhetki: “Tajunnanvirtamainen ote on saatu säilytettyä, vaikka kaikella on varmasti tarkka paikkansa ja järjestyksensä.”

7.10.2022 Amman lukuhetki: “Heiskasen runoissa ja kielenkäytössä mielestäni kuuluu musikaalisuus.”

29.12.2022 Helsingin Sanomat, Vesa Rantama: “Runot eivät ole tarinoita, vaikka niissäkin voi tarinamuotoa hyödyntää. Sen sijaan ne ovat maailmaa jäsentäviä kielellisiä tekoja, usein myös toiveita: näin voisi olla. Siitä monimuotoisesta, kiehuvasta kaaoksesta, jota sukulaisuus todella on, runomuoto voi auttaa hahmottamaan olennaisuuksia. Toisin kuin romaaneissa, todellisuudessa suku harvoin kertoo tarinaansa, vaan aina vaan jatkaa pälätystä siitä mihin viimeksi jäätiin. Ehkä vain runolla voi moisesta raivostuttavan hurmaavasta tapahtumisesta saada jokseenkin tolkullista.”

2.1.2023 Turun Sanomat, Siru Kainulainen: “Menetyksistä ja murheista huolimatta Omaa sukua ei vaivu synkkyyteen, mikä johtuu Heiskasen omintakeisen sujuvasta runokielestä. Sen keskeinen piirre on tyylitelty puheenomaisuus, jota ryydittävät hykerryttävän ilmaisuvoimaiset sanaryppäät. Teoksen rytmiikka toimii hienosti niin lauseen kuin koko teoksen tasollakin. Nämä yhteen pantuna tekevät runoelmasta rakenteellisesti ja kielellisesti vakuuttavan kokonaisuuden.”

6.2.2023 Runografi, Niklas Ferm: Kuuden sukupolven laulu
“Parhaimmillaan Heiskanen laajentaa aikaa yhtä armollisesti kuin elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski. Lapsuuden tunnemaisemaan sekoittuvat maagiset sointivärit ja jaetut unet.”