Marjo Heiskanen ja Jussi Kaakinen: Yhteen hiileen (Tammi 2020)

Marjo Heiskanen, Jussi Kaakinen: Yhteen hiileen, kansikuva, kustantaja Tammi 2020
Kansi: Jussi Kaakinen

MiksiYhteen hiileen – mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys ja mitä me voimme sille tehdä? piti kirjoittaa, siitä kerron lyhyesti tässä blogauksessa ja 11.12. ilmestyneessä Uusiouutisten jutussa.

Yhteen hiileen ilmestyi syyskuun lopulla 2020. Ensimmäinen lehtikritiikki ilmestyi Lapin Kansassa 6.10.

4.11.2020 Helen Partti aloittaa kirja-arvionsa Selvää tekstiä ilmastonmuutoksesta näin:
“Tarvitaan kokenut kirjailija ja tinkimätön asenne vaikeiden kysymysten setvimiseen, jotta saadaan lopputulokseksi näin selkeä, havainnollinen ja mukaansatempaava kirja – ilmastonmuutoksesta. Ei mikään vähäpätöinen saavutus nykyisen informaatiotulvan ja risteävien mielipiteiden, ajatusten, tunteiden ja faktojen maailmassa. Tehtävän vaikeusastetta on nostanut entisestään kohderyhmä, nuoret.”

Yhteiskuntapolitiikka-lehden numerossa 5–6/2020 Satu Taskinen kirjoittaa otsikolla Ilmastokriisin haltuunottoa. Pitkä analyysi alkaa seuraavasti:
“Sanotaan heti alkuun suoraan: Marjo Heiskasen Yhteen hiileen kannattaa lisätä omaan käsikirjastoon. Onnistuneen perusteoksen aihe on yksi tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista.

Sen lisäksi, että ilmastonmuutosta on hyvä ja järkevää ymmärtää tapahtumisen tasolla luonnontieteellisenä asiana, ilmiöstä kumpuaa monenlaisia haastavia ja usein ahdistavia tunteita, jotka mutkistavat mielekkäiden suhtautumistapojen löytymistä niin yksilötasolla kuin myös yhteiskunnissa. Tunteita ei kannata ohittaa, jos kaikki keinot ilmastoa ja ekosysteemiä tasapainottavissa tavoitteissa halutaan saada käyttöön.

Niinpä yhtä tärkeää kuin jäsennelty asiasisältö on, että Heiskanen tavoittaa teoksessaan yhteisvastuullisen ja psykologisesti viisaan näkökulman, sillä sellaista tarvitaan asian käsittelyyn rakentavasti.”

Uusiouutiset-lehden numerossa 7/2020 on juttu otsikolla Ilmastohätä talttuu tiedolla. Elina Saarinen kirjoittaa mm:
Yhteen hiileen -kirja tarjoaa helposti sisäistettävää tietoa ja työkaluja vaikean aiheen käsittelyyn.

Teoksen alkuosa avaa luonnonilmiöitä ja aiemmin mainittua fysiikkaa ja kemiaa ilmastonmuutoksen taustalla.

Hiilen ja veden kierrot, ilmakehän ilmiöt sekä metsien ja maaperän roolit kokonaisuudessa on esitetty havainnollisen selkeästi.”

Uudenvuodenaattona ilmestyi Satu Taskisen tekemä haastattelu Lukufiiliksessä, ja 18.1.2021 juttelin Laura Frimanin kanssa Radio Helsingin iltapäivässä. Juttumme on Njassan ohjelmapaikalla, mutta Laura Frimanin kanssa siinä keskustelen. Kymmenminuuttinen pätkä käynnistyy noin puolitoista tuntia ohjelman alusta.

17.2.2021 Kirjavinkit-sivustolla Titta Lindström kirjoittaa, että “teosta voi suositella kyllä ihan kaikille, jotka eivät ole vielä aiheeseen tutustuneet sen kummemmin; perusasioista aloittava teos on nimittäin ilahduttavan selkeästi kirjoitettu”, ja minua ilahduttaa, että myöhemmin tekstissä hän nostaa esiin haastattelemieni asiantuntijoiden näkökulmat, sillä niissä takuulla on uutta tietoa suurimmalle osalle aikuistakin lukijakuntaa.

15.5.2021 Joukon taideblogi:
Heiskanen kertoo mm. ilmastonmuutoksen syvistä syistä, ihmisten mahdollisuuksista toimia niin, että päästäisiin synkeistä ilmastolukemista paremmalle levelille, soiden tilanteesta, säiden ääri-ilmiöistä, hiilijutuista, energiaprobleemeista, sekä paljosta muusta.
Mielenkiintoinen lähtökohta on se, että kaunokirjallisella puolella ansioitunut Heiskanen kirjoittaa tuiki ajankohtaisesta ja riidellystä asiasta. Toisaalta, hänellä on sielukas lähestymistapa ja lukija varmaan aistii tämän kirjan sivuilta.

5.4.2022 Ympäristökasvatuslehti, Riitta Salaston kirjaesittely

29.1.2024 Pitäisi näköjään seurailla kirjojeni kuulumisia hiukan ahkerammin. Mukava huomata, että Yhteen hiileen elää ja on mukana lukusuosituksena mm. Henna Lainisen v. 2022 kokoamassa opetusmateriaalissa Ilmastonmuutos minussa. Iloitsen myös Ilmastoisovanhempien luennasta 4.4.2021: “Yhteen hiileen ei ole missään tapauksessa vain nuortenkirja! Tämä kirja oli kaikkien suosikki!