Kollaan kenttäpapin tarina (Siltala 2012)

Marjo Heiskanen: Kollaan kenttäpapin tarina, Siltala 2012, kansikuva
Kansi: M-L Muukka

Luutnantti Jorma Heiskanen (1914–?) katosi jäljettömiin partioretkellä Ensossa jatkosodan alkupäivinä kesäkuussa 1941.
Hänellä ja hänen 23-vuotiaalla puolisollaan oli puolivuotias vauva. Tuosta lapsesta kasvoi minun isäni. Kollaan kenttäpapin tarina on Jorma Heiskasen elämäkerta ja kertomus siitä, mitä perheelle seuraa kun sen tulisieluinen keskushenkilö katoaa.

Kävin vuosia sitten juttelemassa kirjan tekemisestä ja teemoista Prosak-klubilla.

Kollaan kenttäpapin tarinasta sanottua:

YLE 20.2.2015 “Jumala varjelkoon meitä rauhasta…”
Maija Kaipainen: Sotapappien kiihkoisänmaallisuus ei ollut harvinaista

Turun Sanomat 14.2.2013: Jumalan avulla ryssää päin
Jari Lybeck: “Kirjoittaja pyrkii intohimoisesti selvittämään alle kolmekymmenvuotiaana kaatuneen – tai kadonneen – isoisänsä arvoituksen.”

Parnasso 1/2013: Pirua ja ryssää vastaan
Lasse Koskela: ”Heiskanen on erinomainen kirjoittaja ja hänen ajatuksenjuoksunsa on selväjärkistä. Päälle päätteeksi hän on tehnyt kotiläksynsä perusteellisesti. Teoksen lopussa on lähdekirjallisuutta kaksi sivua, henkilöhakemistoa kahdeksan ja puoli sivua. Niinpä Kollaan kenttäpapin tarina on vaikuttava dokumenttiteos. Se tarjoaa miettimisen ja itsetutkistelun aihetta itse kullekin säädylle ideologioista riippumatta.”

Täällä toisen tähden alla 16.1.2013: “Olen nyt kahlannut sen toisen 700-sivuisen loppuun. Tai pitäisikö sanoa lentänyt loppuun, sillä niin voimakkaasti kirjailija Marjo Heiskanen onnistui minut isänsä puoleisen isoisän maailmaan tempaisemaan, ettei kirjaa lopulta voinut laskea kädestään ennen kuin se oli luettu.”

Lapin Kansa
Heidi Lakkala: “Marjo Heiskanen uskaltaa kirjoittaa avoimesti aatehistoriamme arpisesta ajasta. [- -] Perusteellisen elämäkerran ja muistelmateoksen parissa pohdiskeleva lukija viihtyy joulunpyhät ja vaikka härkäviikotkin.”

Sivukirjoituksia 21.12.2012: Kaikki eivät koskaan palanneet
Ritva Kolehmainen: “Komea teos.”

Agricola 7.11.2012: Kirjailija kutoo itsensä osaksi suvun historiaa
Helena Pilke: “Marjo Heiskasen Kollaan kenttäpapin tarina on persoonallisimpia viime aikoina lukemiani elämäkertateoksia.”

Kollaan kenttäpapin tarinan Facebook-sivuilla on muun muassa kuvia sekä otteita Jorma Heiskasen kirjeistä ja sotapäiväkirjoista.

Teos päätyi myös näyttämölle, kun Riku J. Korhonen dramatisoi ja Sakari Kirjavainen ohjasi. Kantaesitys oli Espoon kaupunginteatterissa marraskuussa 2017.